آب, پایش آنلاین

راهکارها و فناوری های کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی

سیستم آبیاری هوشمند چیست -

از آنجا که قیمت آب برای کشاورزان در مناطق خشک کشور افزایش یافته است، کشاورزان در حال بررسی راه‌هایی برای کاهش مصرف و هدر رفت آب هستند. در اینجا پنج ابزار آبیاری آورده شده است که کشاورزان می‌توانند برای صرفه جویی در مصرف آب خود استفاده کنند.

همچنین با توجه به وضعیت فعلی بحران آب در کشور و این نکته که تقریبا ۸۰ درصد از هدر رفت آب در بخش کشاورزی است. استفاده از راه حل‌های هوشمندسازی می‌تواند یک راه حل مطمئن و مطلوب برای خارج شدن از بحران آب و مدیریت مناسبی در این زمینه باشد.

بازار تجهیزات انرژی مگاتجهیز فروشنده و تامین کننده انواع مختلف تجهیزات کاهنده مصرف آب در بخش‌های مختلف خانگی، صنعت، کشاورزی و سازمان و ادارات می‌باشد. از جریان سنج‌های مغناطیسی صنعتی گرفته تا کنترلرهای هوشمند آبیاری.

تا پایان مقاله همراه ما باشید.

1. سیستم‌های آبیاری قطره‌ای

آبیاری قطره‌ای یکی از کارآمدترین روش‎‌ها برای رساندن آب به محصولات با حداقل هدر رفت است. در حال حاضر، این مورد در کمتر از 2 درصد از زمین‌های آبیاری در جهان استفاده می‌شود. اما می‌تواند 30 تا 70 درصد از استفاده آب را کاهش دهد. اگرچه سیستم‌های آبیاری قطره‌ای هزینه اولیه بالایی دارد، اما مزایای زیادی از جمله:

  • مدیریت و بهینه سازی میزان مصرف آب
  • کاهش آب مصرفی علف‌های هرز
  • نیاز به نیروی انسانی کمتر
  • تزریق کود در سیستم
  • کاهش تبخیر
  • رشد بهتر گیاه
  •  آبیاری تا عمق ریشه 

سیستم آبیاری قطره ای در کشاورزی

2. کنتورهای جریان آب

کنتورهای جریان آب می‌توانند میزان آب مورد نیاز برای آبیاری را به طور دقیق اندازه‌گیری کنند. این امر باعث می‌شود تا بتوانند بطور دقیق میزان مصرف آب را مدیریت کنند و از آبیاری بی‌مورد جلوگیری بعمل آید. با استفاده از میزان دبی از جریان‌سنج می‌توان حجم آب مورد استفاده برای آبیاری را برای مدت زمان مشخصی محاسبه کرد.

پایش میزان جریان همچنین می‌تواند به کشاورزان کمک کند تا مشکلاتی را در سیستم آبیاری مانند نشت‌ها‌ی پرهزینه پیدا کنند. این روش یکی از آسانترین ابزارهای آبیاری برای بهینه سازی مصرف آب می‌باشد.

ما در اینجا انواع مختلف کنتور جریان سنج را به شما معرفی می‌کنیم:

• کنتور صنعتی آب (Industrial Magmeters)
• کنتورهای آبیاری (Irrigation Magmeters)
• کنتورهای متحرک مکانیکی (Mechanical Paddlewheel Meters)
• کنتور توربینی مکانیکی (Mechanical Turbine Meters)
• کنتور آب مولتی جت (Multi Jet Meters)
• کنتور آب سینگل جت (Single Jet Meters)
• نمایشگرها و مبدل های جریان سنج (Flow Meter Displays and Converters)

هر آنچه که میخواهید درباره کنتورهای آب بدانید!

3. سنسورهای رطوبت‌سنج خاک و زمین

اندازه‌گیری خصوصیات خاک مانند رطوبت می‌تواند به کشاورزان در تعیین میزان آب مورد نیاز برای آبیاری مناسب محصولات کمک کند. طبق تحقیقات انجام شده، سیستم ایده‌آل کشاورزی دقیق شامل یک سنسور در خاک است که به دستگاهی متصل است. این دستگاه داده‎‌ها را تجزیه و تحلیل می‌کند و سرعت جریان را بلافاصله تغییر می‌دهد.

آبیاری هوشمند چیست-سنس.ر رطوبت سنج خاک

حسگرهای خاک می‌توانند به کشاورزان کمک کنند تا شرایط ریشه‌ها را برای پیشنهاد زمان آبیاری یا رفع تشنگی گیاه برای جلوگیری از هدر رفتن آب، شستشوی مواد مغذی در خاک و ایجاد الگوی ریشه‌ای کم عمق، درک کنند.

4. برنامه‌های موبایل مدیریت آبیاری

برنامه‌های موبایلی که می‌توانند به کشاورزان برای مدیریت آبیاری کمک کنند به طور مداوم در حال بهبود هستند. این برنامه‌ها به کاربران امکان می‌دهد تا تجهیزات آبیاری را از طریق تلفن همراه خود کنترل کنند.

از این طریق کشاورزان می‌توانند به سرعت شرایط آبیاری خود را بر اساس شرایط موجود تغییر دهند.

آبیاری هوشمند چیست- تجهیزات کاهنده آب-مگاتجهیز

برنامه‌های آبیاری هوشمند به کشاورزان کمک می‌کند تا آبیاری خود را بر اساس مقدار آب مورد نیاز محصولاتشان و داده‌های ایستگاه‌های هواشناسی محلی برنامه ریزی کنند.

مقاله سیستم های اندازه گیری هوشمند چه مزایایی دارند و برای چه کسانی مفید می‌باشند؟

5. Drones

انجمن بین المللی سیستم‎‌های وسایل نقلیه بدون سرنشین تخمین می‌زند که در نهایت 80٪ از بازار هواپیماهای بدون سرنشین تجاری به مزارع اختصاص یابد. می‌توان از دوربین‌های حرارتی موجود در هواپیماهای بدون سرنشین برای تشخیص نشتی و تعیین اینکه آب محصولات بیش از حد کم یا زیاد است، استفاده کرد.

کشاورزی یکی از بخش‌های اصلی و عمده مصرف کننده آب در کشور است. با توجه به حجم بالای مصرف و هدر رفت آب در بخش کشاورزی، مگاتجهیز در این مقاله به بررسی آبیاری هوشمند به منظور کاهش هدر رفت آب و حفظ منابع آبی می‌پردازد.

سیستم آبیاری هوشمند چیست؟

سیستم آبیاری هوشمند یکی از روش‌هایی است که می‌تواند به جلوگیری از هدر رفت آب چه در مقیاس‌های کوچک مانند باغچه‌ی خانه و چه مقیاس‌های بزرگ مثل زمین‌های کشاورزی کمک کند.

از عوامل تاثیرگذاری که باعث گرایش به بهره‌گیری از سیستم آبیاری هوشمند در گلخانه‌ها و در زمینه‌ی کشاورزی و یا در خانه هوشمند می‌گردد:

  • اولاً صرفه جویی بالای آب در استفاده از این سیستم‌ها 
  • ثانیاً انعطاف‌پذیری این نوع سیستم‌ها با شرایط گوناگون زمین و منطبق شدن با نوع نیاز گیاه در مصرف آب است.

یک کنترل کننده آبیاری هوشمند آبیاری را به طور خودکار بر اساس شرایط آب و هوایی محلی تنظیم می‌کند. به عنوان مثال هنگام باران، کنترل کننده آبیاری هوشمند آبیاری شما را کاهش می‌دهد یا خاموش می کند تا در مصرف آب صرفه جویی کنید.

کنترل کننده آبیاری هوشمند شما می‌تواند به ایستگاه‌های هواشناسی متصل باشد تا بتوانید به داده های محلی آب و هوا دسترسی پیدا کند.

آبیاری هوشمند چیست-کنترلرهای هوشمند-تجهیزات کاهنده مصرف آب

کنترل کننده‌‎های آبیاری هوشمند شامل یک پورتال آنلاین هستند که می‌توانید از طریق رایانه یا از طریق برنامه تلفن هوشمند به آن دسترسی داشته باشید. این تکنولوژی به شما امکان می‌دهد آبیاری خود را به راحتی از هرجای دنیا تنظیم و مدیریت کنید.

برخی از کنترل کننده‌های هوشمند آبیاری همچنین دارای جریان‌سنج و سایر فناوری‌های هوشمند هستند. شما می‌توانید از طریق این کنترلرها از هر گونه نشتی در سیستم آبیاری خود آگاه شوید.

یک کنترل کننده آبیاری هوشمند داده‌های هواشناسی آنلاین را می‌خواند و از طریق محرک‌های از پیش تعیین شده هوا پاسخ می‌دهد. این عوامل ایجاد شده توسط خود شما یا یک متخصص محلی آبیاری از طریق یک پورتال وب یا برنامه تنظیم می‌شوند. در اینجا چند عامل فعال وجود دارد:

  •  هنگامی که بیش از 10 میلی متر باران می‌بارد آبیاری را خاموش کنید
  • هنگام بارندگی بیش از 5 میلی متر، آبیاری را 50٪ کاهش دهید
  •  اگر دمای هوا بیش از 35 درجه باشد، آبیاری را افزایش دهید
  • در صورت پیش بینی سرعت باد بیش از 50 کیلومتر در ساعت، آبیاری را متوقف کنید.

انواع کنترل کننده‌های آبیاری هوشمند

 

آبیاری هوشمند چیست - انواع کنترلرهای هوشمند آبیاری - مگاتجهیز

 

در واقع دو نوع کنترلر (کنترل کننده) سیستم آبیاری هوشمند وجود دارد:

1. کنترلرهای بر پایه‌ی آب و هوا (ET)
2. سنسورهای رطوبت خاک محل

اینکه کدام یک گزینه‌ی بهتری است، بستگی به منطقه‌ی جغرافیایی شما و ویژگی‌های آن دارد.

کنترلرهای بر پایه‌ی آب و هوا از اطلاعات آب و هوایی محلی استفاده می‌کنند تا زمانبندی‌های آبیاری را تنظیم کنند. در چنین شرایطی، زمین و گیاهان به اندازه‌ی کافی آب دریافت خواهند کرد.

این کنترلر، ترکیبی از تبخیر سطح خاک و تعرق گیاهان است. کنترلر تعرق و تبخیر (Evapotranspiration) از چهار پارامتر آب و هوایی استفاده می‌کند:

  • دما
  • باد
  •  تابش خورشید
  •  رطوبت

همین چهار پارامتر، دقیق‌ترین راه برای اندازه‌گیری آب مورد نیاز محل هستند.

کنترلرهای سنسور رطوبت خاک، یکی از چندین فناوری سنجش رطوبت خاک است. زمانی که دستگاه در داخل زمین و زیر ریشه‌ی چمن‌ها، درختان یا درختچه‌ها به کار گذاشته می‌شود، سنسورها میزان دقیق رطوبت خاک را تعیین می‌کنند و اطلاعات به دست آمده را به کنترلرها می‌فرستند.

مزایای کنترل کننده آبیاری هوشمند چیست؟

 

آبیار هوشمند چیست - تجهیزات کاهنده مصرف آب در بخش کشاورزی - بازار تجهیزات انرژی مگاتجهیز

1. برنامه ریزی و زمان‌بندی آبیاری

 کنترل کننده‌های هوشمند به جای تنظیم آبیاری به صورت هفتگی، دو هفته‌ای، دو ساله یا فقط به صورت سالانه، به طور خودکار هر روز بر اساس اطلاعات موضعی آب و هوا (در درجه اول بارندگی، دما، باد و تبخیر) تنظیم می‌شوند. با این کار حداقل 20 درصد از مصرف آب کاسته می‌شود که باعث صرفه‌جویی در هزینه شما می‌شود.

2. آبیاری هوشمندانه‌تر و پیش‌بینی آبیاری

در حالی که به راحتی می‌توان اثرات کم آبیاری را مشاهده کرد، اما معمولاً نمی‌توان تأثیرات زیاد آبیاری را مشاهده کرد. با این حال، اثرات منفی می‌تواند برای باغ و زمین کشاورزی شما با گیاهان ریشه‌دار کم عمق مضر باشد و جریان مداوم آن باعث هدر رفتن آب و از بین رفتن مواد مغذی خاک باشد.

3. کنترل آبیاری از راه دور

از مزایای دیگر آبیاری هوشمند و در دسترس این است که می‌توانید از طریق یک تبلت، گوشی‌های هوشمند و یا کامپیوتر از هر نقطه در جهان سیستم آبیاری خود را مشاهده و کنترل کنید.

4. اطلاع از نشتی و هدر رفت‌ها

کنترل کننده‌های هوشمند دارای قابلیت‌های اضافی مانند نظارت بر جریان، خاموش شدن منطقه و هشدارهای ایمیل / اس ام اس برای نشتی و شکسته شدن لوله‌ها هستند (برای آن دسته از خطاهای آبیاری شبانه که می‌توانند بدون توجه باشند، عالی است).

همچنین هشدارهای سیم کشی معیوب برای اختلال در عملکرد دریچه که یکی از دلایل عمده نشت یافتن در سیستم‌های آبیاری است.

5. ویژگی‌های سیستم‌های آبیاری هوشمند

با بیش از 40 درصد مصرف آب خانگی در باغ، کنترل کننده‌های آبیاری هوشمند می‌توانند صرفه‌جویی زیادی در مصرف آب انجام دهند و بر برنامه‌های پیچیده آبیاری مناطق مختلف باغ نظارت کنند:

  • برنامه ریزی برای آبیاری در شب به جای گرمای روز
  • پاسخ‌های پویا به تغییر شرایط برای بهبود بیشتر بهره‌وری آب باغ یا مزرعه
  • نظارت بر آب و هوا، سطح رطوبت خاک، میزان تبخیر
  • تنظیم خودکار زمان آبیاری برای مطابقت با شرایط واقعی در زمان واقعی

کنترل کننده‌های آبیاری هوشمند مبتنی بر آب و هوا می‌توانند:

  • داده‌های هواشناسی را از اینترنت رصد کنید.
  • اندازه گیری‌های دما، باد، تابش خورشید و رطوبت را در محل انجام دهید.

سنسورهای رطوبت خاک که در مناطق ریشه‌ای چمن‌ها، درختان و بوته‌ها دفن شده‌اند می‌توانند:

  • سطح رطوبت در خاک را به طور دقیق ارزیابی کنید.
  • این اطلاعات را مستقیماً به کنترل کننده منتقل کنید.

با تغییر فصول و دما یا هنگام باران، کنترل هوشمند آبیاری می ‌واند متغیرهای خاص سایت را در نظر بگیرد:

  • نوع خاک، استفاده از بازخورد حسگرها برای متوقف کردن آبیاری در صورت وجود رطوبت کافی در خاک
  • سپس سیستم می‌تواند آبیاری بر اساس تقاضا را در زمان‌های تعیین شده هنگامی که سطح رطوبت خاک بسیار کم می‌شود، ارائه دهد.

لینک مقالات مرتبط

سیستم‌های اندازه گیری هوشمند

معرفی انواع شیرآلات صنعتی

فلومتر چیست؟

هر آنچه میخواهید درباره کنتورهای آب بدانید!

سیستم میترینگ چیست؟

یو پی اس چیست؟


لطفا در قسمت ثبت دیدگاه سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید. تیم مگاتجهیز در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *